Blogg,  Behandling, egenvård & strategier

SÖMNEN ÄR VIKTIG FÖR VÅRT VÄLMÅENDE

Utan sömnen faller allt och därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter kring bäddmadrassen som varit en räddade i nöden för mig. Jag blev själv tipsad om TM-sängar och nu skickar jag vidare eftersom det som hjälper mig kan hjälpa andra.

Sedan jag drabbades av livslång sjukdom kan jag inte minnas en smärtfri dag och vackra minnen går förlorade på löpande band. Även om det inte finns något botemedel så har jag funnit strategier för att möta livets utmaningar så gott jag kan och sedan många år tar jag dagen som den kommer och lever för ökad livskvalitet. Utgår från vad kropp och sinne behöver för att fungera optimalt och bygger min egenvård på balans mellan andning, näring, aktiviteter och vila.
Med en obotlig diagnos följde även sömnstörningar och dålig sömn kan vara en mardröm även för friska människor. För oss som drabbats av smärta, hjärntrötthet och utmattning är det ännu värre och lidandet ökar ytterligare om vi inte får tillräckligt med återhämtning.

Ett osynligt lidande pulserar genom hela kroppen och under många år hade jag ingen djupsömn. Skrikande smärta, mardrömmar, ptsd och ångest kunde väcka mig åtta gånger eller fler per natt när sömnen var ett stort problem. Ofta var jag så utmattad att jag grät, så hjärntrött att jag knappt fungerade och ångesten vilade tungt mot bröstkorgen. I samband med Covid-19 rann bägaren över och jag försämrades ytterligare. Jag sov nästan dygnet runt men jag sov oroligt och utan effektiv sömn eller återhämtning hjälpte inte mina övriga strategier. Då insåg jag att min egenvård måste börja om med slutet eller rättare sagt med sömnen, för utan återhämtningen faller liksom allt annat.
Jag började helt enkelt leta efter en bättre bäddmadrass som var anpassad till min symptombild. Det var akut och med stöd från anhöriga investerade jag i en tryckavlastande bäddmadrass som är framtagen för bland annat den smärtproblematik som jag råkat drabbas av och sedan jag satsade på min sömn ser nätterna helt annorlunda ut.
Smärtfri blir jag aldrig men nu sover jag åtminstone på en madrass som inte väcker mig av lidande. Jag har djupsömn för första gången på evigheter, vaknar endast vid enstaka tillfällen, är mer rörlig och mardrömmarna är nästan borta.

Jag har accepterat att förändring tar tid och äntligen finns en gnutta kraft till egenvården som är min nya vardag. Jag har tagit ett stort jäkla steg på vägen mot balans och känner mig hoppfull.
Som jag ser det kommer vi ingenstans utan värdefull återhämtning och min erfarenhet är att sömnen kan göra större skillnad än vi tror.
Vi har olika förutsättningar och det finns ett bra utbud med ergonomiska madrasser i varierande prisklasser som är framtagna för olika behov. Jag vände mig till de företag som erbjuder lång garanti samt prövotid eftersom det tar tid för kroppen att vänja sig.
Vi är alla unika och vi har olika behov så det är viktigt att prova sig fram. Själv hittade jag inte rätt direkt och det tog ett tag tills jag fann min match med Superior mjuk från TM-sängar.
Kan tillägga att dessa madrasser går att söka som hjälpmedel via eget val inom vissa regioner och i bästa fall kan det finnas möjlighet att få hjälp med bättre sömn även om vi har det kärvt ekonomiskt.
TM.-sängar som jag valde är mycket professionella och vana vid att hantera olika önskemål.
Jag är ett vittne på att sömnen kan göra underverk för vår livskvalitet och att vi mår betydligt bättre av söta drömmar, tryckavlastning samt fungerande återhämtning.

Madrassen från TM-sängar är fantastisk och en god natts sömn gör enorm skillnad!

Det här är bäddmadrassen som fungerade för mig – “Superior Mjuk” från TM-sängar.

Utöver bra madrass är det viktigt med andning och djupavslappning samt egenvård och pacing.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.